IP SERVERU: PUBLIC-TS3.CZ        VERZE SERVERU: 3.5.0        LIMIT SLOTŮ: 512

4. díl - TeamSpeak licence

V dnešním díle si povíme něco o TeamSpeak 3 licencích, co umožňují a jak je lze případně získat.

I když se TeamSpeak 3 může někomu zdát jako bezplatná aplikace, opak je pravdou, jedná se o komerční aplikaci s velmi přísnými podmínkami užívání a několika druhy možných licencí.

Licence pro TeamSpeak server se dělí na dvě skupiny, komerční a nekomerční podle způsobu, jakým budete Váš server používat.

 

Nekomerční licence

Tento druh licence je určen pro servery, které budou užívány k nekomerčnímu užití a dělí se na dvě skupiny.

  • Unlicensed (Nelicencováno)

Jedná se o nejsnadnější druh provozu, stačí si stáhnout a spustit aplikaci TS3 serveru, nemusíte řešit žádné licence, registrace, ani nic podobného. Máte zde omezení na 32 slotů, více Váš server v  tomto případě mít nemůže. Je nutné pamatovat na to, že užití serveru musí být nekomerční, takže ani žádné reklamy, vip, příspěvky a tak podobně.

 

  • Non-Profit License (Nekomerční licence)

Zde jde také o bezplatnou licenci, která však narozdíl od předchozí varianty nabízí až 512 slotů pro Váš TS3 server. Jsou zde však podstatně náročnější podmínky pro získání, abyste licenci mohli získat, musíte splnit mimo jiné tyto podmínky: mít registrovanou doménu 2. řádu a na ni funkční webové stránky. na této doméně mít také registrovaný email, vlastnit server se statickou IP adresou,.. Rovněž musí být celý projekt nekomerční, jsou zakázány veškeré reklamy jak na serveru, tak i na Vašem webu, nesmíte tam umisťovat bannery, odkazy, ani nic podobného. Rovněž nesmíte nabízet vip, nebo chtít jakékoli příspěvky, nesmíte ani chtít po nikom reklamu za to, že třeba Váš server užívá. Pokud se totiž zjistí porušení pravidel, bude Vám licence odebrána a o server tím bez náhrady příjdete.

 

Komerční licence

 

 Další alternativou jsou licence komerční, zde jsou pravidla již volnější, výměnou za to, ale musíte pravidelně společnosti, která TeamSpeak vytvořila platit určité poplatky.

  • Annual Activation, zkráceně AAL

Tuto licenci může získat prakticky každý, stačí se zaregistrovat a objednat si ji. Tato licence Vás opravňuje užívat TeamSpeak 3 server i pokud jsou Vaše aktivity komerční. Například tedy můžete nabízet VIP, reklamy, a podobně, ale nesmíte na této licenci TS3 servery prodávat, nebo pronajímat.

Počet slotů zde záleží na Vašich potřebách, standardně je nabízeno 32 - 1024 slotů a ceny se pohybují od 750 do 12 500 Kč za rok.

 

  • Authorized TeamSpeak Hosting Provider, zkráceně ATHP

Jedná se o speciální druh licence určené výhradně pro hostingové partnery. Pro to, abyste mohli požádat o tuto licenci musíte vlastnit řádně registrovanou společnost, nebo živnostenský list, který Vás opravňuje poskytovat hostingové služby. Před žádostí o licenci je nutné zaplatit nevratný poplatek za to, že bude Vaše žádost přezkoumána. Pokud podmínky splníte, obdržíte ATHP licenci a můžete začít nabízet placený TeamSpeak 3 hosting. Počet serverů, ani slotů neni omezen. Každý den je automaticky vyhodnocováno, kolik slotů hostujete a podle toho vždy na konci měsíce obdržíte fakturu, kterou musíte společnosti zaplatit. Částka, kterou musíte zaplatit vychází orientačně asi na 3 Kč měsíčně za každý hostovaný slot.

 

Před tím, než se rozhodnete založit si vlastní server si raději dobře rozmyslete, jaký druh licence bude pro Váš server nejvhodnější. Vyhnete se tím případným problémům, které by v budoucnu mohly nastat, pokud pro Vaše užití zvolíte špatný druh licence. Pokud víte, že nebudete schopni dodržovat všechny podmínky NPL licence, je lepší si zaplatit za AAL, než být po čase zablokován.