IP SERVERU: PUBLIC-TS3.CZ        VERZE SERVERU: 3.5.0        LIMIT SLOTŮ: 512

5. díl - Na čem TeamSpeak server hostovat?

V tomto díle si povíme něco o tom, jaké máme možnosti, pokud chceme provozovat vlastní TS3 server a jaké výhody i nevýhody jednotlivé možnosti přinášejí.

VPS server

Jedná se o nejlevnější cestu, jak získat prostor pro svůj vlastní TS3 server. Nejlevnější VPS servery startují už okolo částky 100 Kč a zpravidla na nich běží některá s Linuxových distribucí, ke které máme root oprávnění. Za nízkou cenu získáme však často poměrně nízký výkon a agregaci. Na jednom fyzickém serveru běží celá řada virtuálních serverů, které mezi sebou o výkon "soupeří", nedostaneme se tak často na udávané maximální parametry. Rovněž naše data nemusejí být v úplném bezpečí díky toho, že často servery mají jen lokální disky s nějakým druhem RAIDu a údržba na fyzickém serveru téměř vždy znamená nedostupnost toho virtuálního. Musíme také mít znalosti správy operačního systému, který budeme používat a správy TS3 serveru.

Odměnou za to je nám však velmi příznivá cena a výkon, které téměř vždy stačí na provoz TeamSpeak 3 serverů. Nemusíme se ani nijak starat o hardware a jen platíme měsíční poplatek.

 

Výhody Nevýhody
Velmi nízká cena Nižší výkon serveru
Žádné počáteční náklady Možnost výpadku při údržbě
Obvykle dostatečný výkon Data jsou na serveru někoho jiného
Nemusíme se starat o HW Nutná znalost OS a TS3

 

Cloud hosting

Zde je potřeba hned v začátku rozlišovat, zda se jedná o skutečný cloud, nebo jen VPS servery, které jsou nazývány cloudem. Opravdový cloud by měl být nezávislý na konkrétních discích, nebo serverech. Zpravidla běží více serverů v clusteru a náš virtuální server mezi nimi může migrovat bez jakéhokoli výpadku podle jejich zatízení, nebo v případě technického problému. Tyto služby mají obvykle garanci vysoké dostupnosti nazývané SLA. Nejčastěji jsou provozovány na technologii VMware, nebo OpenStack. Výkon může být sdílen i vyhrazen, záleží na konkrétní společnosti a zvoleném tarifu.

Nevýhodou je často vysoká cena ve srovnání s klasickými VPS servery, možnost využít jen několik málo předem určených operačních systémů a fakt, že naše data má ve správě jiná společnost.

 

Výhody Nevýhody
Velmi vysoká spolehlivost Vyšší cena
Obvykle garance SLA Omezený výběr OS
Nezávislost na hardware Nabízí jej jen málo firem
Vysoký výkon Data jsou na serveru někoho jiného
  Nutná znalost správy OS a TS3

 

Vlastní fyzický stroj

Jde o poměrně drahou variantu hostování, jelikož si musíme hned ze začátku koupit vlastní server. TeamSpeak není naštěstí nijak náročnou aplikací, ale pokud chceme aspoň trochu slušnější hardware včetně RAIDu, tak se určitě dostanete přes 10 000 Kč. Server navíc budete pravděpodobně muset umístit do nějakého z datových center, což stojí také měsíčně nemalé peníze.

Výhodou je, že si konfiguraci zvolíme zcela podle našich potřeb, také máme obvykle k dispozici podstatně více výkonu, než potřebujeme na samotné TS3, takže můžeme dát na server i web, případně herní servery. Server můžeme za určitých okolností hostovat také doma, ale je nutné počítat s náklady za elektřinu a horší dostupnosti serveru. Lepší variantou je některé z datových center, které nabízí výborné zázemí, ale musíme si za ně zaplatit. Kromě pořizovací ceny bychom se měli také připravit na to, že si musíme zajišťovat servis, takže v případě problému musíme jej diagnostikovat a zakoupit potřebný hardware. Na serveru můžeme provozovat zcela libovoný operační systém.

 

Výhody Nevýhody
Parametry přesně podle potřeb Vysoké pořizovací náklady
Výkon jen pro nás Nutnost řešit opravy a servis
Data máme na vlastním serveru Nutnost znalosti HW, OS i TS3
Možnost hostovat i doma  

 

 Dedikovaný server

Tato varianta je velmi podobná jako u vlastního serveru. Pronajmeme si u některého z hostingu celý fyzický server jen pro nás za pevnou měsíční cenu, víme však, že nebudeme platit nic navíc, protože o nákup serveru i jeho údržbu se stará hosting. Musíme však vycházet z ceníku hostingu a tak máme omezené možnosti výběru hardware a platíme obvykle více než, kdybychom měli server svůj. Výkon zde máme také vyhrazen celý jen pro naše potřeby a ve většině případů můžeme využívat naprosto libovolný operační systém. Vzhledem k tomu, že se jedná o drahé servery, je téměř vždy vyžadován závazek, nejčastěji na 6, nebo 12 měsíců.

 

Výhody Nevýhody
Bez počáteční investice Vysoké poplatky
Pevné měsíční náklady Nutný závazek
Nestaráme se o hardware Menší výběr HW
Výkon je jen pro nás Data jsou u jiné společnosti
Obvykle garance SLA  

 

TeamSpeak hosting

 Jedná se o nejsnadnější cestu jak získat svůj vlastní TS3 server. Stačí si vyhlídnout nějaký hosting, kterému budeme platit měsíční poplatek a on se postará o licencování i hostování serveru. My tak nemusíme mít žádné hlubší znalosti, ani řešit technickou stránku. Stačí jen zaplatit a připojit se. Daní za to je závislosti na konkrétním hostingu, protože přechody jinam bývají často velmi obtížné, protože nemáme žádný přístup k našim datům. Další nevýhodou může být vyšší cena, pokud potřebujeme velké množství slotů, hostingy totiž platí obvykle částku okolo 3 Kč za každý hostovaný slot + mají další náklady v podobě hardware, podpory, atd. Je také důležité si ověřit, že se jedná o skutečně autorizovaný hosting, v opačném případě by se mohl ocitnout na blacklistu a mohli bychom o peníze zcela přijít stejně tak i o server. Jsme také vystaveni vyššímu riziku DDoS útoků, protože se o jednu IP adresu dělíme s desítkami až stovkami dalších serverů a útok na kterýkoli z nich může postihnout také nás.

 

Výhody Nevýhody
Žádné počáteční náklady Závislost na konkrétním hostingu
Pevná cena za každý slot Obtížnější přístup k datům
Nejsou potřeba žádné znalosti Pro velké servery vyšší náklady
Nestaráme se o licence ani hardware Vyšší riziko DDoS útoků.
Podpora k dispozici